Monede UNC
Monede UNC
Ca tot sunt interesat de achizitionarea unei piese UNC , la cat se mai vinde o moneda 5 lei 1906 UNC ca nu am mai vazut pe piata de mult timp?!
Observ cum destul de repede urca preturile pieselor necirculate in raport cu aceasi perioada a anului trecut. Nu e cam exagerat?! Ce parere aveti ?
Observ cum destul de repede urca preturile pieselor necirculate in raport cu aceasi perioada a anului trecut. Nu e cam exagerat?! Ce parere aveti ?
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
Dupa parearea mea toti. 
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
[quote="consult"]Scuzandu-ma ca nu va dau un raspuns la intrebari ci vin doar cu o curiozitate suplimentara, ma intreb: cine exagereaza - cei care cer preturi tot mai mari sau cei care platesc tot mai mult pentru piesele de calitate?[/quote]
Sincer,sper sa nu jicnesc pe nimeni,parerea mea este ca cei care dau mult pe o anumita piesa(care poate nu valoreaza atat) nu se gandesc pe moment la bani si satisfactzia achizitionari respectivei piese anuleaza amagirea pretzului respectiv.Ca e bine sau nu,nu stiu,dar uneori am facut si eu asa!!!
Sincer,sper sa nu jicnesc pe nimeni,parerea mea este ca cei care dau mult pe o anumita piesa(care poate nu valoreaza atat) nu se gandesc pe moment la bani si satisfactzia achizitionari respectivei piese anuleaza amagirea pretzului respectiv.Ca e bine sau nu,nu stiu,dar uneori am facut si eu asa!!!
Aceasi parere cu a domnului picard. Motivele sunt diverse de ambele parti.consult scrie:Scuzandu-ma ca nu va dau un raspuns la intrebari ci vin doar cu o curiozitate suplimentara, ma intreb: cine exagereaza - cei care cer preturi tot mai mari sau cei care platesc tot mai mult pentru piesele de calitate?
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
Subscriu.VIKO scrie:Aceasi parere cu a domnului picard. Motivele sunt diverse de ambele parti.consult scrie:Scuzandu-ma ca nu va dau un raspuns la intrebari ci vin doar cu o curiozitate suplimentara, ma intreb: cine exagereaza - cei care cer preturi tot mai mari sau cei care platesc tot mai mult pentru piesele de calitate?
Buna asta =)) Dar ca sa continui si eu in aceasi nota... Cum se stabileste "valoarea reala" a unei piese?consult scrie:Scuzandu-ma ca nu va dau un raspuns la intrebari ci vin doar cu o curiozitate suplimentara, ma intreb: cine exagereaza - cei care cer preturi tot mai mari sau cei care platesc tot mai mult pentru piesele de calitate?
Asta ramane doar ca parere personala: cine vrea sa faca numismatica (piese de calitate) va trebui intotdeauna sa plateasca; pe cine intereseaza doar sa recicleze metale va avea costuri mult mult mai mici.
Chiar interesant punct de vedereflorin232 scrie:Buna asta =)) Dar ca sa continui si eu in aceasi nota... Cum se stabileste "valoarea reala" a unei piese?consult scrie:Scuzandu-ma ca nu va dau un raspuns la intrebari ci vin doar cu o curiozitate suplimentara, ma intreb: cine exagereaza - cei care cer preturi tot mai mari sau cei care platesc tot mai mult pentru piesele de calitate?
Asta ramane doar ca parere personala: cine vrea sa faca numismatica (piese de calitate) va trebui intotdeauna sa plateasca; pe cine intereseaza doar sa recicleze metale va avea costuri mult mult mai mici.
" Daca nu ar fi datorii in sistemul nostru monetar, nu ar mai fi bani "
http://thezeitgeistmovement.com/
Cred ca discutia aluneca in extreme. Este o cale lunga intre "proof" si VF, ambele reprezentand o alegere de calitate. Pentru cele rare F si chiar VG este de asemenea o optiune buna. Nu cred ca ar refuza nimeni un 20 lei 1868 in stare F. Deci fiecare pentru buzunarul lui. Numismatica este departe de a fi un hobby exclusivist, care sa impuna colectionarea strict a monedelor de calitate maxima sau apropiata de maxim. Treptele intermediare as zice chiar ca-s cele mai intalnite, majoritatea neavand munti de bani sau lipsa de prioritate la altceva (familia are prioritate oricand si cand mai ai si copii.... - cand traiesti din banii "babacai" si mai sunt si multi, poate ca nu faci mare caz de ei). Si eu am monede care nu-s de top dar nici metale. Si cred ca mai toti, si tinem la ele, pentru noi reprezinta ceva important, chiar fascinant.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Sunt total de acord cu Dvs.berserkr scrie:Cred ca discutia aluneca in extreme. Este o cale lunga intre "proof" si VF, ambele reprezentand o alegere de calitate. Pentru cele rare F si chiar VG este de asemenea o optiune buna. Nu cred ca ar refuza nimeni un 20 lei 1868 in stare F. Deci fiecare pentru buzunarul lui. Numismatica este departe de a fi un hobby exclusivist, care sa impuna colectionarea strict a monedelor de calitate maxima sau apropiata de maxim. Treptele intermediare as zice chiar ca-s cele mai intalnite, majoritatea neavand munti de bani sau lipsa de prioritate la altceva (familia are prioritate oricand si cand mai ai si copii.... - cand traiesti din banii "babacai" si mai sunt si multi, poate ca nu faci mare caz de ei). Si eu am monede care nu-s de top dar nici metale. Si cred ca mai toti, si tinem la ele, pentru noi reprezinta ceva important, chiar fascinant.
Ultima oară modificat 30 Oct 2008, 15:32 de către bilutza, modificat 1 dată în total.
" Daca nu ar fi datorii in sistemul nostru monetar, nu ar mai fi bani "
Cred ca multi fac ce fac eu - pe ariile de interes, cumpar monezi mai rare chiar si in stari mai proaste, ca sa imi "completez golul", iar cand gasesc un UNC la pret acceptabil o cumpar chiar daca mai am un exemplar VF deja. UNC-ul il pun in capsula sau cel putin in plic pvc (de-acela cu zip), VF-ul insa de multe ori ramane in clasor sau cutie (alaturi de "seria completa"). Diferentele de pret intre VF, XF si UNC sunt de multe ori mari, dar cred ca diferenta de calitate si raritate (cate piese dintr-un tiraj au ramas UNC ? procentul e infim) justifica diferenta.