Taler Rakoczi II - fals sau original? exercitiu

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Taler Rakoczi II - fals sau original? exercitiu

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ce parere aveti de aceasta piesa? Nu postez deocamdata imaginea cu reversul, sa nu fie prea usor de dat verdictul. Este o piesa interesanta, foarte buna ca material didactic, eu personal n-am mai vazut asa ceva.
Fişiere ataşate
Rakoczi-taler.jpg
Rakoczi-taler.jpg (111.13 KiB) Vizualizat de 8746 ori
Rakoczi-taler-detaliu.jpg
Rakoczi-taler-detaliu.jpg (110.08 KiB) Vizualizat de 8746 ori
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Nu mai retin unde am vazut o galvanoplastie a unui astfel de taler si, fara sa fie scris ca e galvanoplastie, as fi bagat mana in foc ca e ok dupa aspect. Tragedia e ca semana cu asta. :?: Ala in schimb nu avea revers, era doar aversul, (procesul tehnologic fiind intrerupt inainte de ajustarea si lipirea celor doua fete).

Daca se dovedeste ca piesa de mai sus e buna, as fi foarte mirat. Detaliile "ingropate" sunt ciudate.
Ultima oară modificat 18 Noi 2008, 18:51 de către andi_codescu, modificat 1 dată în total.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Mie imi pare fie fals fie o eroare interesanta. Daca nu ma insel par sa fie niste "riduri" deasupra cusmei.
DEUS FORTITUDO MEI
PRONUMISMATICA
Site Admin

Acesta e reversul :)

A fost executat prin turnare.

Andi - e vorba de acel "galvano" de care ai vorbit. Este foarte bine executat, judecand doar dupa poza, si nevazand "reversul" multi ar fi zis ca e originala. Examinand-o cu o lupa 10x se poate vedea ca a fost turnata.
Fişiere ataşate
Rakoczi-taler-fals-rv.jpg
Rakoczi-taler-fals-rv.jpg (109.19 KiB) Vizualizat de 8668 ori
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:Acesta e reversul :)

A fost executat prin turnare.

Andi - e vorba de acel "galvano" de care ai vorbit. Este foarte bine executat, judecand doar dupa poza, si nevazand "reversul" multi ar fi zis ca e originala. Examinand-o cu o lupa 10x se poate vedea ca a fost turnata.
:D Am memorie vizuala buna in privinta monedelor. Stiam ca am mai vazut piesa pe undeva. Dar din pacate restul de memorie nu ma ajuta. Te rog spune-mi unde ai vazut-o, pentru a-mi aduce si eu aminte.
PRONUMISMATICA
Site Admin

E o piesa pe care nu prea ai cum s-o uiti, daca esti colectionar de Transilvania :)
(ebay)
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aha, mersi, mi-am adus amite, pe eBay era.
Nu am privit "reversul" cu mare atentie, dar ai dreptate, e turnata, pentru ca are "falii" (nu gsesc alt termen, ma refer la zonele de metal oxidat in timpul topirii, separate de crapaturi neoxidate, argintii).

Bine facuta piesa, e foarte buna ca material de studiu.
Scrie răspuns