Moneda - Fisa individuala solicit completari, ajutor etc.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
alexie
**
**

Moneda - Fisa individuala solicit completari, ajutor etc.

Mesaj de alexie »

Va poate parea pueril sau hilar dar pentru mine este reconfortant sa fac pe Poirot (sau macar Garcea) printre gologani.
Dupa realizarea a 10-20 "fise" urmeaza finisarea prin navigarea pe net, motiv de satisfactii (rarisim), completari sau modificari.
Recunosc faptul ca-mi place abordarea romantata a fisei cu toate ca punctul de plecare l-au constituit descrierile exceptionale de pe Romanian Coins.
Exemplificare:
Quarter 2006
  • Tara - S.U.A.
    Monetaria -
    Diametrul - 24,26 mm
    Greutatea -
    Material - Cupru placat cu nichel
    Marginea - zimtata
    Avers - Ornamente :Trei cai in alergare, pe fundal lant muntos si rasarit de soare cu noua raze. Pe laterale sunt stilizate crengute cu frunze si flori. Inscriptii : sus NEVADA 1864, jos esarfa cu inscriptia THE SILVER STATE, pe coltul din dreapta al esarfei initialele DE, posibil numele gravorului; jos 2006 si inscriptia E PLURIBUS UNUM.
    Revers - Profil stanga G.Washington, la baza gatului doua grupuri de initiale JF si UC posibil gravorii reversului :shock: . Sus inscriptie UNITED STATES OF AMERICA, jos valoarea nominala QUARTER DOLLAR, in partea stg. LIBERTY, in partea drpt. IN GOD WE TRUST, sub acest text inscriptionata litera P.
    Muchie, descriere, grosime - zimtata, 1,75mm
    Tiraj -
    Gravor -
    Cod KM -
    Perioada de circulatie - 2006 pana in prezent
    Starea monedei, semne particulare - XF, deformare punctiforma marginea, jos avers; deformare 1mm lungime margine stg. revers. Arama vizibila pe toata circumferinta monedei.
    Detalii - Moneda comemorativa, posibil reproducerea monedei ce a circulat in anul 1864 in statul Nevada. Revers comun pentru toate monedele seriei comemorative. Quarter -1/4 - 25 centi
Am ales aceasta piesa fiind destul de bogata in detalii.
Rugamintea mea este daca puteti veni cu adaugiri la schema de baza, la piesa propriu-zisa sau cu sfaturi, idei, critici etc. utile preocuparilor mele "academice"
Cu dosebit respect,
alexie
P.S. Observatia ca rasaritul este apus se considera spam :)
Fişiere ataşate
25 cent.jpg
25 cent.jpg (70.36 KiB) Vizualizat de 17328 ori
25 cent revers.JPG
25 cent revers.JPG (57.87 KiB) Vizualizat de 17328 ori
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Faceti un efort foarte mare, prin urmare e util atat timp cat aduce dvs. sau celorlalti un plus. Va aduce un plus daca fisele respective se concentreaza asupra a ceea ce este mai putin vizibil, cu alte cuvinte informatii care va pot fi folositoare. Astfel informatiile privitoare la gravor, metal, monetarie, perioadele in care a fost emis tipul de moneda in fine, astfel de informatii care nu sunt evidente va pot fi de folos daca le conspectati. Intrebarea mea (nu e retorica, deci nu are raspunsul inclus, sau evident) e care este folosul fisarii informatiilor evidente cum ar fi descrierea a ceea ce e vizibil pe moneda. Astfel de informatii sunt utile numai in cazul in care intentionati sa faceti un catalog. Necesitatea lor isi are, cred, originea in cazul cataloagelor in faptul ca in trecut nu se putea din punct de vedere tehnic si economic pune imaginea fiecarei piese in catalog. Astfel descrierea cat mai amanuntita era necesara. Aceasta a creat de-a lungul timpului un standard care e respectat si la cataloagele din prezent (in forma tiparita sau virtuala) unde desi exista imaginea, din necesitati de rigoare stiintifica, zic eu, se pastreaza inca si descrierea elementelor evidente.
In concluzie in locul dvs. as face cate o fisa corespunzatoare fiecarei monede din colectie, cu informatii utile si nu cu cele evidente. In timp cand veti avea o colectie mare, daca nu veti face aceasta selectie, veti abandona proiectul fiselor cu totul, din lipsa de timp.
alexie
**
**

Mesaj de alexie »

Cele afirmate sunt pertinente si denota o maturitate la care momentan doar visez, sunt constient ca in timp, odata cu sporirea colectiei fisele au sa sufere modificari dramatice. M-am uitat indelung la moneda de 1 Leu dar pentru mine n-a devenit evident "tractor arînd şi soarele răsărind din spatele munţilor" decat dupa revelatia avuta pe site-ul sus amintit. Asa ca momentan raman la studiul organoleptic al numismaticii :)
Multumesc mult pentru gandurile bune !
alexie
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca ar fi sa fac o fisa (m-ar tenta daca as avea timp), m-as concentra mai mult pe fenomenul economic reflectat in obiectul cu pricina. De exemplu: ce valoare a avut cand a fost lansata (si nu ma gandesc la cosul lunar :) ci la valoarea in aur sau in altceva care sa fie sugestiv), ce caracteristici sunt deosebite fata de predecesoarea ei, deci evolutia legata de stil, ce caracteristici are in relatie cu politica sau cultura din care provine (majoritatea monedelor actuale sunt si un subtil spatiu de reclama). As relationa si cu monedele legate de ea (de exemplu tari cu care tara emitenta se afla intr-un anume tip de relatie pot avea emisiuni asemanatoare - poate ati observat la monedele din bronz bulgaresti si romanesti din secolul XIX). Eu cred ca fenomenul monetar este foarte complex si ajuta la descifrarea unor lucruri care nu-s evidente. Cele de mai sus sunt niste exemple personale, nu sfaturi, doar o parere. Succes!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Re: Moneda - Fisa individuala solicit completari, ajutor etc

Mesaj de marcus aurelius »

alexie scrie:
Monetaria -

Greutatea -
Doua detalii "tehnice" foarte importante, litera P este pentru monetaria Philadelphia , iar greutatea quarterilor de dupa 1964 este de 5,67 grame. Doar informativ, mai exista aceeasi moneda emisa de monetaria din Denver.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

Va mai ajut eu cu unele completari:
Tiraj: 277.000.000 (P) , 24.21mm diametru si KM#382, codul din Krause.
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
marcus aurelius

Si gravorul pentru Nevada, Don Everhart.
ionutbogdan
**
**

Mesaj de ionutbogdan »

Gravorii reversului : Jonh Flanagan & William Cousins
Moneda a fost pusa in circulatie la data de 31.01.2006
marcus aurelius

Mai verificati o data. Pentru Nevada este Don Everhart : http://www.usmint.gov/about_the_mint/sc ... n=everhart
ionutbogdan
**
**

Mesaj de ionutbogdan »

Don Everhart este gravorul aversului iar Jonh Flanagan & William Cousins sunt gravorii reversului.
Informatia asta am gasit-o in The Official Red Book - United States Coins 2007 dar si intr-o brosura despre quarter-i.
marcus aurelius

Link-ul ce l-am dat este de pe site-ul oficial al Monetariei Franklin. Ma indoiesc ca au gresit, in afara de asta pe multe alte site-uri o sa gasiti aceeasi informatie. Deci : 2006 Nevada State Quarter reverse (design and sculpt) De asemenea uitati-va si aici : http://www.usmint.gov/historianscorner/ ... l&id=29143
alexie
**
**

Mesaj de alexie »

berserkr scrie:Daca ar fi sa fac o fisa (m-ar tenta daca as avea timp), m-as concentra mai mult pe fenomenul economic reflectat in obiectul cu pricina. De exemplu: ce valoare a avut cand a fost lansata (si nu ma gandesc la cosul lunar :) ci la valoarea in aur sau in altceva care sa fie sugestiv), ce caracteristici sunt deosebite fata de predecesoarea ei, deci evolutia legata de stil, ce caracteristici are in relatie cu politica sau cultura din care provine (majoritatea monedelor actuale sunt si un subtil spatiu de reclama). As relationa si cu monedele legate de ea (de exemplu tari cu care tara emitenta se afla intr-un anume tip de relatie pot avea emisiuni asemanatoare - poate ati observat la monedele din bronz bulgaresti si romanesti din secolul XIX). Eu cred ca fenomenul monetar este foarte complex si ajuta la descifrarea unor lucruri care nu-s evidente. Cele de mai sus sunt niste exemple personale, nu sfaturi, doar o parere. Succes!
Am cautat disperat un emoticons ce saliveaza abundent, pentru a-mi descrie trairile la citirea celor postate insa constiinta ma trage de maneca: Ne sutor ultra crepidam (de fapt EA, constiinta, este mai directa si ma atentioneaza mai pe romaneste...). Oricum foarte frumos, categoric reprezinta un tel spre care sa nazuiesc.
Multumesc
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
alexie
**
**

Mesaj de alexie »

ionutbogdan scrie:Don Everhart este gravorul aversului iar Jonh Flanagan & William Cousins sunt gravorii reversului.
Informatia asta am gasit-o in The Official Red Book - United States Coins 2007 dar si intr-o brosura despre quarter-i.
In graba de a ma ajuta "aversul" a luat locul "reversului", de aici neitelegerile.
Multumesc mult.
Am absorbit informatiile voastere precum un burete, foarte utile si de mare importanta, va multumesc si am sa fac eforturi sa nu abuzez de sprijinul vostru (desi tentatia este mare si "buretele" amarnic de insetat). :cry:
P.S. Confidente intime :oops: : Engleza mea este UNC (aici cu sens negativ)
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
Scrie răspuns