Ordinul Steaua Romaniei tip I - identificare bijutier

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Alex
moderator
moderator

Ordinul Steaua Romaniei tip I - identificare bijutier

Mesaj de Alex »

Aduc in discutie un insemn al Ordinului Steaua Romaniei tip I cu unele particularitati care il diferentiaza de modelele facute de Resch de exemplu: forma coroanei, grosimea intregii medalii etc.

ImagineImagine

Ati mai intalnit un astfel de model? Stiti in ce perioada a fost acordat (dupa datele brevetelor)? Poate fi identificat bijutierul care l-a facut? Piesa respectiva nu are niciun marcaj, dar poate cutiile in care a fost acordat sunt marcate. Cutiile pot oferi si indicatii despre perioada dupa monograma suveranului de pe capac.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Acest model a fost "activ" din 1877 pana in 1932 cand a fost modificat de catre Carol al II lea. Practic nu exista o perioada anume cand ar putea fi datat, putandu-se incadra oricand in aceasta perioada. Da brevetul indica in mod indubitabil data cand a fost conferit, nu neaparat data manufacturarii sa. Cutia de asemenea ofera indicatii pretioase, in sensul ca se poate vedea in timpul carui rege a fost conferita decoratia, precum si manufacturierul acesteia. Am atasat demonstrativ o cutie de Steaua Romaniei, comandor. Prin ce se diferentiaza aceasta de modelele facute de Resch ? Dupa parerea mea este chiar un Resch. Cei mai "populari" si "de luxe" manufacturieri au fost, pentru acest model Lemaitre , Kretly Zimmermann si Resch.
Fişiere ataşate
de92_1.jpg
de92_1.jpg (45.61 KiB) Vizualizat de 15184 ori
d3ed_1.jpg
d3ed_1.jpg (66.65 KiB) Vizualizat de 15185 ori
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

marcus aurelius scrie:Acest model a fost "activ" din 1877 pana in 1932 cand a fost modificat de catre Carol al II lea.
Multumesc pentru explicatii, dar eu intrebam despre modelul cu particularitatile descrise. Fiind o insigna de tip I, perioada generala 1877-1932 era mai mult decat evidenta. :)
marcus aurelius scrie:Practic nu exista o perioada anume cand ar putea fi datat, putandu-se incadra oricand in aceasta perioada.
Nu neaparat, la multe piese se poate afla perioada cand a fost acordata in urma unui studiu atent.
marcus aurelius scrie:Da brevetul indica in mod indubitabil data cand a fost conferit, nu neaparat data manufacturarii sa.
Din cate stiu in Romania nu a existat moda returnarii decoratiei si a reacordarii sale dupa o reconditionare minora (a incercat Carol al II-lea, dar nu foarte strict), deci data brevetului poate oferi o indicatie privind data producerii decoratiei.
marcus aurelius scrie:Cutia de asemenea ofera indicatii pretioase, in sensul ca se poate vedea in timpul carui rege a fost conferita decoratia, precum si manufacturierul acesteia.
Asta este evident, de aceea am si intrebat daca ati vazut un asemenea model in cutia originala.
marcus aurelius scrie:Prin ce se diferentiaza aceasta de modelele facute de Resch ? Dupa parerea mea este chiar un Resch.
Nu este un Resch. Am specificat de la inceput ca are o alta forma a coroanei, insigna este mai subtire, are alt model sub email, nu este marcata.
marcus aurelius scrie:Cei mai "populari" si "de luxe" manufacturieri au fost, pentru acest model Lemaitre , Kretly Zimmermann si Resch.
Ca sa va dau un exemplu ca un model poate fi datat, nu am vazut cutii Lemaitre decat cu monograma lui Ferdinand, deci modelele Lemaitre pot fi asociate perioadei 1914-1927.

Ati vazut o insigna tipul I produsa de Zimmermann? Interesant, puteti pune o imagine pentru a vedea semnele caracteristice? Multumesc. :D
marcus aurelius

Conform lui Klietmann, manufacturierii pentru acest model de S.R. au fost cei ce i-am amintit. Va recomand mai multe din acest topic pe un forum specializat in ordine si decoratii : http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showforum=21 . Acolo veti gasi mai multe topicuri care se refera la S.R., eventual pentru mai multe pareri obiective postati acolo. Raman la parerea mea ca este un Resch. Va recomand pe viitor sa faceti un crop sa iasa mai mult in evidenta obiectul decat fundalul.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Cutiile sunt relevante numai pt stabilirea perioadei cand a fost decernat ordinul dar si in cazul acesta nu s-a respectat cu strictete regulamentul! Daca nu aveau in stoc cutiile noi,atunci decernau ordinele in cutiile existente. Daca persoana decorata provenea de exemplu din Botosani nu cred ca asteptau pana ajungea piesa de la Bucuresti, banuiesc ca foloseau piesele din stocul primariei locale ! Am vazut brevete cu cifrul lui Ferdinand decernate in timpul regentei !
Ceea ce priveste producatorii in multe cazuri este foarte greu de stabilit exact cine a facut de fapt piesa! Si Resch si Weiss comandau piese in strainatate. De exemplu exista piese poansonate Resch si KF(Karl Fischmeister-Viena) sau Resch si CFZ (Zimmermann din Pforzheim-Germania). Este posibil ca piesa sa fi fost realizata integral sau partial in strainatate.
Ultima oară modificat 08 Feb 2009, 14:03 de către tripleseven, modificat 1 dată în total.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

marcus aurelius scrie:Conform lui Klietmann, manufacturierii pentru acest model de S.R. au fost cei ce i-am amintit.
Aha, cartea lui Klietmann este cam veche si contine si unele erori. De aceea as vrea sa vad imagini care sa ilustreze informatiile pe care le da drept autentice.
marcus aurelius scrie:Va recomand mai multe din acest topic pe un forum specializat in ordine si decoratii : http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showforum=21 . Acolo veti gasi mai multe topicuri care se refera la S.R., eventual pentru mai multe pareri obiective postati acolo.
Sunt acolo de mai multi ani, dar sectiunea respectiva nu contine informatii despre modelul in discutie.
marcus aurelius scrie:Raman la parerea mea ca este un Resch.
Va pun pentru exemplificare o imagine cu modelul in discutie (S) alaturi de un model Resch (D). Mie diferentele mi se par evidente.

Imagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Bine ai revenit! :D
tripleseven scrie:Cutiile sunt relevante numai pt stabilirea perioadei cand a fost decernat ordinul dar si in cazul acesta nu s-au respectat cu strictete regulamentul! Daca nu aveau in stoc cutiile noi,atunci decernau ordinele in cutiile existente. Daca persoana decorata provenea de exemplu din Botosani nu cred ca asteptau pana ajungea piesa de la Bucuresti, banuiesc ca foloseau piesele din stocul primariei locale ! Am vazut brevete cu cifrul lui Ferdinand decernate in timpul regentei !
Bineinteles ca o oarecare suprapunere intre domnii a existat. Dar, erau si cazuri in care decoratii isi procurau singuri decoratiile. In urma cu cativa ani am vazut de vanzare o invitatie prin care un bijutier invita un decorat sa cumpere decoratia de la el. In plus, am impresia ca in regulamentele din 1906 exista un articol care spunea ca doar strainilor le sunt acordate decoratii pe cheltuiala statului, iar romanii si le procura singuri si dupa aceea cer audienta la rege pentru a multumi.
tripleseven scrie:Ceea ce priveste producatorii in multe cazuri este foarte greu de stabilit exact cine a facut de fapt piesa! Si Resch si Weiss comandau piese in strainatate. De exemplu exista piese poansonate Resch si KF(Karl Fischmeister-Viena) sau Resch si CFZ (Zimmermann din Pforzheim-Germania). Este posibil ca piesa sa fi fost realizata integral sau partial in strainatate.
Da, dar si acestea sunt detalii despre producatori. Fischmeister era vandut de Resch, dar nu si de Lemaitre de exemplu.

Poate ca e foarte dificil sa aflam cine a facut modelul in discutie, dar poate apar si informatii suplimentare in viitor.
marcus aurelius

Da acum ca exista o comparatie, coroana este diferita in partea superioara unde Resch este mai rotunjita iar "neidentificata" mai plana, totusi in rest tot Resch pare. Alte detalii vizibile nu se vad. Probabil daca decoratiile ar fi mai in prim plan. (scuze ca ma repet, nu vreau sa fiu agasant, de ce nu faceti crop?) Poate ca activati acolo insa nu am vazut in nici un topic sa o fi postat acolo piesa aceasta,(exista mai multe topice unde se dezbate S.R.) deci va recomand in continuare sa o postati acolo. Cand m-am referit la brevet exact la ceea ce tripleseven a mentionat m-am referit "nu neaparat data manufacturarii sale" deoarece puteau sa o aiba pe stoc.
marcus aurelius

tripleseven - Pentru Weiss ati vazut cumva modelul 1 ? Daca nu ma insel a facut doar modelul 2.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Stiu de invitatie, am cumparat-o eu ... :wink:
Tema dezbatuta in acest topic ar putea fi un subiect pt o teza de doctorat .
Am mai gasit si eu un scan cu o piesa ciudata

Imagine
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

marcus aurelius scrie:tripleseven - Pentru Weiss ati vazut cumva modelul 1 ? Daca nu ma insel a facut doar modelul 2.

Sigur ca au facut, cautati piese cu poansonul HW -sunt mai rare dar exista.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

marcus aurelius scrie:Da acum ca exista o comparatie, coroana este diferita in partea superioara unde Resch este mai rotunjita iar "neidentificata" mai plana, totusi in rest tot Resch pare. Alte detalii vizibile nu se vad.
Modelul de sub email?
marcus aurelius scrie:Probabil daca decoratiile ar fi mai in prim plan. (scuze ca ma repet, nu vreau sa fiu agasant, de ce nu faceti crop?)
Sunteti sigur de "crop"? Aveti mai jos trei versiuni ale aceleiasi imagini. Mie mi se pare ca vizibilitatea detaliilor este aceeasi in toate trei.

ImagineImagineImagine

Distorsiunea perceptiei cauzata de fundal este minima in cazul unui fundal uniform. Iar rezolutia este cel putin similara cu aceea a imaginilor postate de dvs. (325 pixeli pentru un obiect de cca 10 cm inaltime vs. 360 pixeli pentru o cutie de cca 12 cm inaltime).
marcus aurelius scrie:Cand m-am referit la brevet exact la ceea ce tripleseven a mentionat m-am referit "nu neaparat data manufacturarii sale" deoarece puteau sa o aiba pe stoc.
Exact, data brevetului indica data cea mai tarzie la care decoratia respectiva a fost produsa. Iar cum nu cred ca stocurile aveau o vechime de decenii, putem stabili data producerii cu o precizie de cativa ani. :)
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Am mai gasit si eu un scan cu o piesa ciudata

Imagine
Imi amintesc ca am vazut piesa asta de vanzare cu multi ani in urma, dar de atunci nu am mai vazut vreo alta cu aceleasi caracteristici. Sunt curios daca are vreun marcaj.
marcus aurelius

alex - de sub coroana, mai jos de coroana, nu email. La poze nu m-am referit la dimensiuni in pixeli ci la cat este piesa si cat fundalul.
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

Aceasta piesa a fost de vanzare cu ceva timp in urma pe eBay. Din cate vad eu e identica cu piesa in discutie.
Se pare ca este facuta de Resch.
Fişiere ataşate
etoile5.jpg
etoile5.jpg (58.97 KiB) Vizualizat de 15071 ori
etoile4.jpg
etoile4.jpg (48.48 KiB) Vizualizat de 15071 ori
etoile1.jpg
etoile1.jpg (67.54 KiB) Vizualizat de 15071 ori
Scrie răspuns