MAre atentie la fasicuri. Nu inseamna ca sunt numai piese noi sau UNC in ele. Daca desfaceti fasicuri ale monedelor de 1000 lei, din aluminiu, si probabil si din acestea actuale, aveti posibilitatea de a gasi monede cu ani diferiti.
Ca o completare la discutia intre roantichitati si Cristian Ciuplea, am o mica intrebare:
O moneda actuala, abia batuta si iesita din matrita, ea cade intr-o cuva, cada, jgheab, lighean, etc. Pe ea nu pune nici o persoana mana, dar are puncte de contact ale altor monede.
Este UNC?
Punctul meu de vedere este ca da. Are oglinda ei de batere, nu a intrat in circulatie. Punctele de contact, sunt normale, ca doar nu sta nimeni sa o ia direct din matrita cu manusi, ca nu cumva doamne fereste sa-i scada cota de piata.
Ca un exemplu de cum se bat aceste monede, pentru cei care nu au apucat sa vada pagina, intrati pe
Monetaria Statului - Tehnologie.
Va recomand sa cititi cu mare atentie citatul de mai jos:
Monetaria Statului scrie:
4. Dupa cordonare, rondelele (in prealabil degresate) sunt stampate, pentru obtinerea monedelor. Operatia se realizeaza pe prese speciale de mare productivitate, numite prese monetare, pe care se pot bate pina la 750 de piese pe minut.
Daca cineva crede ca pentru a avea o moneda UNC, are timp sa ia o moneda din fluxul de productie, eu tin sa contrazic.
Imaginea de mai jos eu cred ca este mai mult decat sugestiva de cum ies monedele din presa