Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Mike

Mesaj de Mike »

roantichitati scrie:. Daca eu merg la un targ si vanzatorul desface in fata mea un fisic de monede care mie nu-mi plac , nu cumpar , dar ar fi absurd sa-i spun "Stiti , nu cumpar ca de fapt nu sunt NECIRCULATE".
Hunter` scrie:. Mai mult, piese precum 25 Bani 1955 si 50 Bani 1956 nu au fost nici macar introduse in fisic, ele au fost tinute in saci de cate 1000 de bucati.
Deci sa inteleg ca toate monedele sunt necirculate cand le scoatem din fisic/sac?Si daca gasesc una cu detaliile sterse ce o sa imi zica vanzatoru ca ii necirculata uzata ... Eu nu mai inteleg nimic , credeam ca o moneda UNC nu are nici o legatura cu faptul ca ea a fost scoasa din fisic sau nu sau daca s-a facut vreo plata cu ea.Definita de UNC nu se refera strict la starea monedei?
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

MAre atentie la fasicuri. Nu inseamna ca sunt numai piese noi sau UNC in ele. Daca desfaceti fasicuri ale monedelor de 1000 lei, din aluminiu, si probabil si din acestea actuale, aveti posibilitatea de a gasi monede cu ani diferiti.

Ca o completare la discutia intre roantichitati si Cristian Ciuplea, am o mica intrebare:
O moneda actuala, abia batuta si iesita din matrita, ea cade intr-o cuva, cada, jgheab, lighean, etc. Pe ea nu pune nici o persoana mana, dar are puncte de contact ale altor monede.
Este UNC?

Punctul meu de vedere este ca da. Are oglinda ei de batere, nu a intrat in circulatie. Punctele de contact, sunt normale, ca doar nu sta nimeni sa o ia direct din matrita cu manusi, ca nu cumva doamne fereste sa-i scada cota de piata.

Ca un exemplu de cum se bat aceste monede, pentru cei care nu au apucat sa vada pagina, intrati pe Monetaria Statului - Tehnologie.

Va recomand sa cititi cu mare atentie citatul de mai jos:

Monetaria Statului scrie:
4. Dupa cordonare, rondelele (in prealabil degresate) sunt stampate, pentru obtinerea monedelor. Operatia se realizeaza pe prese speciale de mare productivitate, numite prese monetare, pe care se pot bate pina la 750 de piese pe minut.
Daca cineva crede ca pentru a avea o moneda UNC, are timp sa ia o moneda din fluxul de productie, eu tin sa contrazic.
Imaginea de mai jos eu cred ca este mai mult decat sugestiva de cum ies monedele din presa :D
Imagine
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le Roantichitati,

Marea intrebare este " cite zgirieturi si puncte de contact, mai fine sau mai clare , suporta un UNC ?".
Moneda de 50 bani nu-i o raritate, sa fie ea si UNC TOP.
Daca aversul il declar UNC, desi pe poza nu vad de ce marginile esarfei cu RPR sunt mai slab realizate ( din bataie sau minimal tocite ? ), reversul
il declar ca UNC minus, maximal.
Si spun asta tinind neaparat cont ca am in fata o moneda din Cu-Ni si nu din argint.
Deci pentru mine moneda are prea multe contacte, imprastiate pe tot cimpul si relieful ei.
Nu-mi prea place obrazul si bratul drept al muncitorului !
Va spun acest lucru, pentru ca am vazut niste cantitati la aceasta moneda, 1955 si 1956 , unde la piesa intr-adevar in UNC ( MS 60 )
obrazul este obraz si asta fara discutie.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Yu_L.Yan Piesa scoasa din presa cazuta in jgheab...... e UNC , si e normal sa aiba contacte si zgarieturi , la 12 piese batute pe secunda viteza de interactiune dintre ele e una destul de mare .

Cristian Ciuplea scrie:D-le Roantichitati,

Marea intrebare este " cite zgirieturi si puncte de contact, mai fine sau mai clare , suporta un UNC ?".
Moneda de 50 bani nu-i o raritate, sa fie ea si UNC TOP.
Daca aversul il declar UNC, desi pe poza nu vad de ce marginile esarfei cu RPR sunt mai slab realizate ( din bataie sau minimal tocite ? ), reversul
il declar ca UNC minus, maximal.
Si spun asta tinind neaparat cont ca am in fata o moneda din Cu-Ni si nu din argint.
Deci pentru mine moneda are prea multe contacte, imprastiate pe tot cimpul si relieful ei.
Nu-mi prea place obrazul si bratul drept al muncitorului !
Va spun acest lucru, pentru ca am vazut niste cantitati la aceasta moneda, 1955 si 1956 , unde la piesa intr-adevar in UNC ( MS 60 )
obrazul este obraz si asta fara discutie.

Domnule Cristian Ciuplea ,
Referitor la intrebarea dumneavoastra pot sa va spun ca nu si-a pus nimeni problema sa impuna un numar de contacte peste care moneda nu ar fi UNC .Ce pot sa va spun insa este ca in cazul de fata , nici pe departe nu se pune problema ca multitudinea acestora ar fi atat de mare incat sa ne punem aceasta problema .
Aceste monede au aparut intr-o cantitate pot spune "industriala" in ultimul an , nu sunt monede rare in aceasta stare , dar nu asta era problema noastra . Sigur exista piese mai bune decat aceasta , si nu putine ,dar asta nu inseamna ca aceasta piesa e circulata , ci ca exista piese intr-o stare de conservare superioara celei de fata . Noi aici trebuie sa ne referim la o gradare recunoscuta unanim , nu una subiectiva , cam cum am vedea-o noi , si asa cum v-am spus , ma repet - oriunde am merge sa gradam aceasta piesa , nu va fi catalogata sub MS60 ! Niciunde !
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Yu_L.Yan scrie:O moneda actuala, abia batuta si iesita din matrita, ea cade intr-o cuva, cada, jgheab, lighean, etc. Pe ea nu pune nici o persoana mana, dar are puncte de contact ale altor monede.
Este UNC?
Punctul meu de vedere este ca da. Are oglinda ei de batere, nu a intrat in circulatie. Punctele de contact, sunt normale, ca doar nu sta nimeni sa o ia direct din matrita cu manusi, ca nu cumva doamne fereste sa-i scada cota de piata.
Cristian Ciuplea scrie:Marea intrebare este " cite zgirieturi si puncte de contact, mai fine sau mai clare , suporta un UNC ?".
Poate pun eu problema gresit dar daca o moneda care iese din monetarie cu diverse contacte poate fi considerata UNC in ciuda loviturilor sau a zgarieturilor de pe suprafata ei , atunci si o bancnota care a fost luata de la banca , pliata in 2 ( sau 4 ) si pusa in portofel poate fi declarata tot UNC ... sau nu ? Care e diferenta intre o moneda luata direct din monetarie cu lovituri sau zgarieturi pe care o declaram UNC si o bancnota necirculata dar cu un pliu pe mijloc ? Atat moneda cat si bancnota pot fi considerate ca fiind necirculate , pentru ca ele in fapt nu au circulat , nu s-a facut nici o plata cu ele. Dar in termeni numismatici mai pot fi ele considerate UNC ?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

ovidiu^ scrie: Poate pun eu problema gresit dar daca o moneda care iese din monetarie cu diverse contacte poate fi considerata UNC in ciuda loviturilor sau a zgarieturilor de pe suprafata ei , atunci si o bancnota care a fost luata de la banca , pliata in 2 ( sau 4 ) si pusa in portofel poate fi declarata tot UNC ... sau nu ? Care e diferenta intre o moneda luata direct din monetarie cu lovituri sau zgarieturi pe care o declaram UNC si o bancnota necirculata dar cu un pliu pe mijloc ? Atat moneda cat si bancnota pot fi considerate ca fiind necirculate , pentru ca ele in fapt nu au circulat , nu s-a facut nici o plata cu ele. Dar in termeni numismatici mai pot fi ele considerate UNC ?
In primul rand nu e bine sa comparam mere cu pere . Si daca ar fi sa o facem lucrurile sunt destul de simple .Monedele sufera aceste lovituri zgarieturi in momentul fabricatiei si al transportului , efectiv acestea nu pot fi ocolite facand parte din procesul productiei . Nu acelas lucru este valabil si pentru bancnote , care se tiparesc in coli apoi se taie si se stocheaza in pachete iar apoi ajung la banca . Efectiv in acest proces ele nu se indoaie , nu fac pliuri ...decat in mod accidental .
Cristian Ciuplea

D-le Roantichitati,

nu ma refer in mod special la acel 50 bani, ci in general.
Poate sa se jure comerciantul X ca a taiat cu 10 min. inainte de a-mi prezenta moneda Y plomba sacului, sau ca a scos-o dintr-un fisic de monede NOI, nu ma intereseaza.
Ce ma intereseaza este faptul cum arata piesa.
Cind vad cca. 65 de contacte, mai fine sau mai adinci, cimpul peste tot atacat, atunci nu-mi mai fac ginduri ca moneda este UNC, pt. ca ea nu se mai incadreaza, mai ales ca vorbim de un aliaj mai tare.
Acele monede mai curate, de care ati pomenit, cca. 15 chestii mai fine pe fiecare fata, alea-s UNC.
lissner
**
**

Mesaj de lissner »

:!:
Fişiere ataşate
zx1894 2 lei  copy.jpg
zx1894 2 lei copy.jpg (91.14 KiB) Vizualizat de 11779 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Ce moneda ! :D
Rar am avut ocazia sa admir piese asa de frumoase. Felicitari !
Metal Hammer

Mesaj de Metal Hammer »

Luciu si detalii uimitoare intradevar o moneda foarte frumoasa insa vad ca a facut acea negreala care o fac monedele din argint..
Orice lucru bun in viata este ilegal,imoral sau ingrasa
banivechi

Mesaj de banivechi »

Metal Hammer scrie: insa vad ca a facut acea negreala care o fac monedele din argint..
E ceva rau in asta?
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

banivechi scrie:
Metal Hammer scrie: insa vad ca a facut acea negreala care o fac monedele din argint..
E ceva rau in asta?
Da pentru ca unii le-ar " trata " de doua ori pe an cu Sidol sau cu pasta de dinti Maxam :twisted:
capa

Mesaj de capa »

banivechi scrie:
E ceva rau in asta?
Cand e vorba de o moneda aproape imposibil de gasit in asa stare si nu e proprie, cam da... :wink:

(Glumesc. Probabil ca dl. MetalHammer facea doar o observatie, nu neaparat in vreun sens bun sau rau.)
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Cristian Ciuplea

Superb 2 lei 94, mai ales aversul !

Doreste dl. Lissner ( sunteti de orig. germana ? ) sa schimbe moneda pe EUR ?
lissner
**
**

Mesaj de lissner »

moneda nu este de vanzare
Scrie răspuns