contramarci husi vovriesti
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
de ce atunci taeturi de control se intilnesc foarte rar pe restul tip.monedelor dacice? dar pe husi au taeturi peste95% din monedele cunoscute.tot asa putem spune si de contramarci.
Sunt mai multe ipoteze. Una dintre ele sustine ca taieturile au legatura cu folosirea monedelor ca donatie religioasa, in scopul de a le scoate din circulatia normala. As avansa si eu o ipoteza: perceperea unei taxe/plati prin taierea directa din moneda a unei bucati. Poate vi se pare hazardata dar este naturala si corespunzatoare unei nevoi directe.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
am si eu o ipoteza.contramarcile sunt ca un sigiliu care reprezinta un anumit grup de oameni sau un trib pentru a sti din a cui parte vine donatia,plata pentru ceva sau chiar un vot..pentru sau inpotriva.
Contramarcile au functia generala de a marca folosirea monedelor intr-un anumit teritoriu, sau de a le fixa valoarea in momentul aplicarii deci se poate ca ele sa fi fost o marca teritoriala. Insa se poate sa fi fost si o "marca de bancher" asa cum sunt la denarii republicani. Insa ca vot mi se par nepractice.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
salut.am placererea sa va arat cea mai interesanta moneda din husurile mele are 3 contramarci N 1. 2. 3.din schita de mai sus.ce pareri aveti?
- Fişiere ataşate
-
- SANY1282.JPG (65.32 KiB) Vizualizat de 13672 ori
-
- SANY1288.JPG (75.46 KiB) Vizualizat de 13672 ori
O contramarca pe avers (cea in cauza oricum interesanta) e un lucru mai rar intalnit pentru categoria asta. Moneda e frumoasa si demna de interes, avand elementele tipice - stilul, contramarci / taieturi pe revers, uzura. Numarul mare de "interventii" pe cate o singura piesa H-V pare intr-adevar explicabil prin folosirea lor indelungata si transferarea dintr-o regiune in alta si de la un trib la altul, spre deosebire de alte emisiuni barbare, batute si folosite intr-o zona mai restransa. Cel putin suna plauzibil.
Ca fapt divers, o moneda de alt tip, din vestul Daciei, cu o contramarca foarte asemanatoare celei aflate pe reversul prezentat de dumneavoastra.
www.acsearch.info/record.html?id=206837
Ca fapt divers, o moneda de alt tip, din vestul Daciei, cu o contramarca foarte asemanatoare celei aflate pe reversul prezentat de dumneavoastra.
www.acsearch.info/record.html?id=206837
contramarci husi vovriest
da cu contramarci pe avers sunt mai rare ,eu am numa patru.am incercat o foto mai aproape dar nu e prea..am pe un h/v pe avers contramarca aceasta in forma de cruce
- Fişiere ataşate
-
- SANY1302.JPG (82.25 KiB) Vizualizat de 13597 ori
O poza cu gaura in mon.husi vov.si cu 2 contramarci.Cunoaste cineva husi.vov gaurite?dupa patina si dupa cum arata gaura ea nu este mai "tinara"ca moneda.Cine sa intilnit cu asa ceva asi dori sa-mi dea inform.cu foto.
- Fişiere ataşate
-
- SANY1316.JPG (90.99 KiB) Vizualizat de 13484 ori
-
- SANY1329.JPG (88.47 KiB) Vizualizat de 13484 ori
Se gasesc, accidental, asa cum se pot gasi piese antice gaurite din orice tip, insa necaracteristic, deci nu stiu cum ati putea intui scopul pentru fiecare in parte.
Ca idee, fara legatura intre ele:
http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?k=A ... E2F3D2D33E
Si o "Dumbraveni".
http://www.acsearch.info/ext_record.html?id=62840
Ca idee, fara legatura intre ele:
http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?k=A ... E2F3D2D33E
Si o "Dumbraveni".
http://www.acsearch.info/ext_record.html?id=62840
In capitolul despre Lycurg, Plutarh spune ca la spartani monedele gaurite erau folosite ca vot negativ in cadrul obstei. Probabil nu era numai la spartani, cred ca obiceiul era mai vechi si s-a perpetuat. E unul din rolurile posibile ale gaurilor.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Oare cit timp au circulat ele ca sa slefut imagina de la mini?
- Fişiere ataşate
-
- SANY1388.JPG (94.21 KiB) Vizualizat de 13300 ori
-
- SANY1401.JPG (88.28 KiB) Vizualizat de 13300 ori
-
- SANY1403.JPG (89.69 KiB) Vizualizat de 13300 ori
-
- SANY1406.JPG (96.55 KiB) Vizualizat de 13300 ori
Preda pune aplatizarea accentuata a aversului pe seama tehnologiei de obtinere a taieturilor. Mai exact presupune ca taieturile necesitau o forta si o precizie deosebita si de aceea piesele erau fixate cu aversul in jos pe o forma care sa le sustina. Fiindca piesele sunt schifate si forma era la fel. Din cauza presiunii necesare fortei de taiere, aversurile erau aplatizate constant pe suprafata (din cauza concavitatii formei care sustinea piesa). Suna plauzibil.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Da sunt de acord.Dar moneda necunoscuta(tetrotrahma filipII ? )din husurile mele tot are taietura dar e dreapta nu e concava...
La origine toate au fost schifate intr-o masura mai mare sau mai mica. Procedeul de batere nu asigura uniformitatea asigurata de tehnologia din zilele noastre. Pastilele nu erau identice. In plus, ce s-a mai intamplat cu anumite exemplare in istoria lor de 2000 de ani e greu de spus. Nu trebuie sa ne gandim ca au ramas intr-o anumita stare in tot acest timp.
Adaugare: Chiar daca are taietura si nu e concava, nu contrazice teoria lui Preda din care nu reiese ca daca are taietura trebuie musai sa fie concava
legatura este intre tocirea uniforma de pe avers si procedeul de obtinere al taieturii. Concavitatea formei de fixare poate sustine relieful de pe avers, fie ca moneda e concava sau nu.
Adaugare: Chiar daca are taietura si nu e concava, nu contrazice teoria lui Preda din care nu reiese ca daca are taietura trebuie musai sa fie concava
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!