Se pare ca sublerul nu constituie o scula in inzestrarea unui colectionar numismat ! Chiar nu are nimeni un subler cu care sa masoare in grosime o piesa de 25.000/1946 ?!!! Ai ai ai ai !
De remarcat totusi ca grosimea monedei se va masura pe muchie si cele mai inalte forme de relief ale campului ei.
Partile batute de matrita vor fi mai "infundate" deci trebuie o grosime mult mai mare decat cea dorita pentru o a obtine o piesa dupa pilire cu grosime uniforma.
Cel mai bine sa se masoare muchia cu micrometrul dar nu exact la periferie ci un pic la interior caci la unele monede muchia are o usoara bavura care poate influenta masuratoarea.
Oricum, aceasta este grosimea la flan, spre interior grosimea e mai mica si variabila datorita reliefului.
Buf0n scrie:Se pare ca sublerul nu constituie o scula in inzestrarea unui colectionar numismat ! Chiar nu are nimeni un subler cu care sa masoare in grosime o piesa de 25.000/1946 ?!!! Ai ai ai ai !
V-am raspuns pe pagina anterioara. Sublerul nu e o unealta atat de precisa, asa ca va pot spune doar ca 25000 lei 1946 are grosimea aproximativ 1,5 mm.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
claus scrie:Am aflat volumul monedei, stiind raza am aflat o grosime de 1.5mm. Destul de aproape tinand cont de metoda rudimentara folosita.
Buna asta ! Va multumesc tuturor celor care au incercat sa ma ajute ! Mai ramane sa fac rost de o piesa proasta - foarte si sa`mi duc la indeplinire proiectul !