Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

banivechi scrie:Imi mentin in continuare si propunerea ca acest topic sa fie inchis, din motive zic eu, evidente.

Dl. banivechi discutia are rezultate clare, ati vazut ca multi colegi nu sunt de acord cu aceasta gradare. Personal am observat ca dumneavoastra sunteti un pic orgolios si nu vreti sa recunoasteti ca sunteti invins. Sa nu se inteleaga greasit, invins in sensul ca dvs. sustineti ca NGC gradeaza monedele corect (rezultatul se vede, sunt o multime de colegi care sunt contrar). Nu este frumos, nici coret sa repetati cuvantul ''topic toxic si trebuie inchis''.
banivechi scrie: De vre-un an...
De aceea consider si eu, la 100 lei 1938 ca este masiv supraevaluata de compania de gradare.
Exista suspiciuni ca uneori companiile de gradare umfla putin evaluarile la monede non US de valoare de piata medie, poate pentru a compensa intr-un fel cei citiva zeci de dolari dati de proprietari pentru evaluarea monedei.
La monedele americane mai greu se face chestia asta acolo in general proprietarii sint nemultumiti ca monedele li se intorc acasa cu evaluari sub asteptari.
Alta dovada ca si dvs ati avut nemultumiri din partea NGC
banivechi scrie:
banivechi scrie:2 lei MS 63 si 1 leu MS 64?
NGC a acordat MS64 si MS65.
La 1 Leu 1924 cel putin au gresit catastrofal. Am intrat pe site-ul lor si le-am atras atentia
P.S>. Si da, 10 lire 1927 sint MS62.

Nu se vede..ati fost invins de mult si nu vreti sa recunoasteti
banivechi scrie: iar daca mi se demonstreaza ca gresesc pot fi atit de fair play incit sa ma recunosc invins .

Nu o fac pentru a aprinde discutia ci doar pentru a arata faptul ca dl. banivechi nu-si recunoaste infrangerea, si va tot legati de faptul ca eu nu-s numismat...nu am dubii, am zis-o eu, dar alti colegi sunt!!. Atunci eu ma retrag din discutie si las colegi care se vede ca au experienta bogata in Numismatica (cum ar fi dl. Hunter). Si sunt convins 100% ca aceasta discutie nu afecteaza moneda la pretul final. Cu stima Alin

P.S Nu considerati FURIE parerile mele.
Ultima oară modificat 25 Feb 2011, 14:43 de către Mateiciuc, modificat 1 dată în total.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
banivechi

Mesaj de banivechi »

Alnaibii scrie: @banivechi: initial ati spus ca discutia s-a deschis pt a limita pretul licitatiei, acum spuneti ca pretul va fi mai mare.
Pai nu eu is ala care s-ar bucura daca nu mai liciteaza multi la moneda, eu doar constat niste chestii si le scriu aici, probabil spre furia unora :-) Iar discutia nu din motivul de a limita pretul a fost deschisa, ci altii au incercat sa o devieze in acel sens.
@Raskolnikov: poate fi vorba de umbre, pe vremuri cind pozam monede sa le pun pe site ma loveam si eu de problema asta.
@Capa: am raspuns ieri la o intrebare asemanatoare, pusa de cineva care era curios sa vada o moneda evaluata de mine VG. Citind intrebarea Dv deduc ca aveti mari dubii in ceea ce ma priveste, asa ca refuz sa va raspund. Mai ales ca daca ati scos moneda din capsula inseamna ca nici cu gradarea deja facuta n-ati fost de acord. Cine sint eu sa va contrazic convingerile?
capa

Mesaj de capa »

banivechi scrie:@Capa: am raspuns ieri la o intrebare asemanatoare, pusa de cineva care era curios sa vada o moneda evaluata de mine VG. Citind intrebarea Dv deduc ca aveti mari dubii in ceea ce ma priveste, asa ca refuz sa va raspund. Mai ales ca daca ati scos moneda din capsula inseamna ca nici cu gradarea deja facuta n-ati fost de acord. Cine sint eu sa va contrazic convingerile?
Dl banivechi, m-am exprimat gresit. Intrebarea nu era doar pentru dumneavoastra, ci pentru toti cei care contribuie la aceasta discutie.

In imaginile de la 250 lei 1935 este mult mai evidenta contributia plasticului prin care au trebuit facute pozele, majoritatea zgarieturilor fiind doar pe carcasa. La 5 bani 1885 carcasa pare in stare exceptional de buna, asa ca nu dezavantajeaza, ba poate chiar ajuta la perceptia luciului.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Iata un exemplu in care plasticul umfla pretul monedei.
Este gradata de o casa obscura, si "umflata" bine.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... MEWAX%3AIT

vanzatorul respectiv a pus saptamanile trecute cateva zeci de monede gradate de NNC, si aproape toate au obtinut preturi exorbitante, oamenii au cumparat plasticul, nu moneda.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Domnule Mateiciuc, va rog sa subliniati in interventia mea in care laudam NGC ca fiind profesionisti cuvintele unde am declarat ca ei nu gresesc, ca eu nu le-am gasit:
Mateiciuc a scris:
In legatura cu cei de la NGC eu cred ca unele gradari sunt date foarte gresit.
Intradevar moneda de 5 bani 1885 postata de ovidiu^ nu merita sa fie gradata MS 65.

Citat:
Apropo! nu am mentionat niciodata ca sunt un numismat (ca dvs) ci doar un simplu colectionar de monede, care si-a exprimat parerile asa cum fac si alti colegi pe acest forum.

Diferentele dintre ce credem noi despre monedele gradate si evaluarea NGC sint:
- NGC e o companie profesionala de cea mai mare incredere in domeniu, fiind si "The Official Grading Service of the American Numismatic Association", ceea ce implica si obligatii nu numai faima si drepturi;
- evaluarile lor sint garantate. Citez din NGC Terms:
Citat:
The owner of any NGC-certified coin believed to be over-graded or not genuine may submit it to NGC under our Appearance Review service.

If, in NGC’s sole opinion, the grade determined under such review is ultimately lower than the grade originally assigned, NGC will offer one of the following three remedies:

NGC shall purchase the coin from the submitter at its determination of the current market value (see below) for an example of that coin which is correctly graded at the original grade level assigned.
NGC shall exchange the coin in question with an equivalent coin at the original higher grade.
NGC shall return the coin to the submitter at the correct lower grade and pay the difference between the current fair market value (see below) of the coin at the newly established grade and the current fair market value of the grade originally assigned to such coin.

Mai pe romaneste spus, ei accepta ca in cazul in care se demonstreaza ca au dat-o in bara cu o evaluare, suporta consecintele materiale. Inutil sa spun ca lor le trec monede extrem se valoroase prin mina, iar pentru o taxa intre 19 si 250 $ pe moneda (in functie de valoare) pur si simplu nu isi permit sa dea chix. Sa nu mai zicem ca bunul renume odata dobindit se cere pastrat.
Eu consider NGC ca fiind cei mai buni in bransa.
Cit despre moneda de 50 bani 1901 este in stare Good. La VG ar trebui sa se vada citeva fire de par la efigie, iar literele ar trebui sa fie mai bine conturate (asa cum este 50 bani 1900). Nu e parerea mea, e o simpla comparatie cu exemplele ilustrate in diverse cataloage: Krause, Gadoury, Schoen.
Iar invins ma voi recunoaste in momentul in care veti demonstra ca moneda de 50 bani 1901 pusa de Dv e VG, si nu monedele puse de mine ieri pe blog, la rugamintea Dv.
In ce priveste parerea mea despre moneda de 5 bani 1885 am spus-o, si o mai repet: o consider NECIRCULATA. Nu 65, nu 62. Nu am competenta sa dau puncte! In 2009 ma mai razvrateam la unele gradari facute de ei (citatele puse de Dv de atunci dateaza), intre timp am mai citit, mi-au mai trecut monede capsulate prin mina si am ajuns la concluzia prezentata zilele trecute: NGC sint cei mai buni. Nu feriti de greseala, dar cei mai buni.
Iar la capitolul orgoliu va dau dreptate: as vrea sa aud din gura Dv cine a avut dreptate in privinta monedelor VG: eu sau Dv?
Leopold.Thaler

Mesaj de Leopold.Thaler »

Alnaibii scrie:Iata un exemplu in care plasticul umfla pretul monedei.
Este gradata de o casa obscura, si "umflata" bine.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... MEWAX%3AIT

vanzatorul respectiv a pus saptamanile trecute cateva zeci de monede gradate de NNC, si aproape toate au obtinut preturi exorbitante, oamenii au cumparat plasticul, nu moneda.
Este o diferenta de la cer la pamant intre NNC si NGC!!
Alea chiar sunt gradari foarte proaste.. :?
.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Am spus ca ma retrag dar nu pot sa nu-i raspund dl. banivechi
Dle. banivechi am 5/6 ani de cand colectionez monede (doar monede moderne romanesti).
Asta nu ma face sa cred ca sunt mai bun ca dvs, nu stiu ce varsta aveti dar i-mi inchipui ca sunteti mai in varsta decat mine si se vede ca aveti experienta si clasa in numismatica. Dar asta nu inseamna ca nu puteti sa faceti greseli! (ex. cum ati facut cu moneda de 5 bani 1885). Si invers, chiar daca nu am experienta dvs. asta nu inseamna ca nu pot sa va fac o observatie. Ca suntem sau nu suntem numismati, ochi avem toti, si cred ca toti colectionarii vad ca moneda din discutie este supraevaluata. Deci in trecut si dvs ati avut dubii de NGC-ul si sunt convins ca si dumneavoastra sunteti de aceiasi parere. Daca moneda ar fi fost gradata doua sau trei numere mai putin nu ar fi fost toate discutiile astea.
In legatura cu gradadul de conservare VG de ieri, dvs o gradati VG .
Eu nu-mi schimb parerea mea. Pentru mine gradul de conservare VG inseamna moneda rupta, indoita, stearsa, zgariata...
Un exemplu il avem pe acest site http://transylvanian-numismatics.com/po ... toryid=167
Ultima oară modificat 10 Iul 2012, 22:28 de către Mateiciuc, modificat 1 dată în total.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Adica pe Dv va deranjeaza doar supraevaluarea presupusa facuta de o companie profesionista si nu va deranjeaza supraevaluarea certa facuta de Dv unor monede cu grad inferior? Si desi sinteti high bidder-ul la 5 bani 1885 MS65 de 4 zile, tot Dv sinteti si primul care ati sarit in sus sa declarati ca moneda e varza, iar NGC si-a batut joc de noi si ne ia de prosti cu gradul dat MS65. Pai aveti timp sa va retrageti bidul, ba chiar puteti raporta licitatia la ebay, poate ii suspenda contul vinzatorului care - a mai zis-o unul - vinde doar nashpeturi supraevaluate!
Nu as fi vrut sa se ajunga aici, sa dezvalui ca Dv sinteti direct interesat ca moneda sa suscite cit mai putin interes, dar faptul ca nici dupa semnalele ce vi le-am transmis nu dati inapoi m-au obligat. Fiindca de cind Dv ziceti ca v-ati apucat de colectionat monede eu doar activez pe acest forum, unde sper ca mi-am facut o reputatie de om cinstit si imi apar aceasta reputatie, chiar cu pretul animozitatii Dv. Fiindca asa cum nu de mult imi cereati in privat parerea despre autenticitatea unei monede de 250 lei 1935, asa sper sa o faca in continuare si altii si sa aiba incredere in raspunsurile primite de la mine.
Va doresc succes la licitatii!
Leopold.Thaler

Asta chiar e buna,deci dvs domnule Mateiciuc criticati moneda,ca nu isi merita certificatul etc dar in schimb licitati cu speranta de a castiga licitatia.Ironic,sau poate este si aceasta o strategie pentru ai convinge pe altii sa renunte in a licita.Ei bine,eu nu mi-am schimbat parerea.
O zi buna! :D
.
florin232

Mesaj de florin232 »

Piesa de 5 bani 1885 este o gluma. Un MS-65 ar trebui in primul rand sa fie un sharp strike cu campuri aproape proof.
Piesa in cauza este:
-prost batuta si cu o matrita uzata
-lovita pe muchie
-uzata
-curatata si repatinata
-atacata de cancerul bronzului
Este GENUINE NOT GRADABLE!!!
In cel mai bun caz dc s-ar trece peste faptul ca este negradabila normal ar fi sa vina gradata AU DETAILS. Este o moneda urata care este vanduta de unul din membrii importanti ai ANA. Nu va spune nimic legat de motivul gradarii asa sus?
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

banivechi scrie:Adica pe Dv va deranjeaza doar supraevaluarea presupusa facuta de o companie profesionista si nu va deranjeaza supraevaluarea certa facuta de Dv unor monede cu grad inferior? Si desi sinteti high bidder-ul la 5 bani 1885 MS65 de 4 zile, tot Dv sinteti si primul care ati sarit in sus sa declarati ca moneda e varza, iar NGC si-a batut joc de noi si ne ia de prosti cu gradul dat MS65. Pai aveti timp sa va retrageti bidul, ba chiar puteti raporta licitatia la ebay, poate ii suspenda contul vinzatorului care - a mai zis-o unul - vinde doar nashpeturi supraevaluate!
Nu as fi vrut sa se ajunga aici, sa dezvalui ca Dv sinteti direct interesat ca moneda sa suscite cit mai putin interes, dar faptul ca nici dupa semnalele ce vi le-am transmis nu dati inapoi m-au obligat. Fiindca de cind Dv ziceti ca v-ati apucat de colectionat monede eu doar activez pe acest forum, unde sper ca mi-am facut o reputatie de om cinstit si imi apar aceasta reputatie, chiar cu pretul animozitatii Dv. Fiindca asa cum nu de mult imi cereati in privat parerea despre autenticitatea unei monede de 250 lei 1935, asa sper sa o faca in continuare si altii si sa aiba incredere in raspunsurile primite de la mine.
Va doresc succes la licitatii!

Cam tarziu v-ati dat seama, :) eu credeam ca ati vazut din prima zi ca sunt eu primul care am licitat la monedele de 5 bani 1884 si le 20 lei 1930 (la ambele am licitat 99,99 $). Daca era sa ascund ceva as fi ascuns poate si link-ul http://shop.ebay.it/map_coins/m.html?_t ... 4340.l2562 care este intodeauna postat sub nickname-ul meu de pe forum. Dupa una sau doua zile am observat ca moneda este supraevaluata de cei de la NGC. Acesta descoperire imi da motiv sa nu mai ofer suma pe care eram dispus sa o dau inainte. Motivul ca moneda nu este MS65 nu inseamna ca nu mi-o doresc,toti colegii au spus ca este o moneda frumoasa.....si totodata toti s-au impus cand au vazut acest grad de conservare MS65 :shock: . Sunt bucuros ca am descoperit inaite de a oferi 400/600 de euro pe o moneda care cinstit ar merita ca gradatie MAXIM MS63. Asa ca nu am nimic de ascuns, pentru ca nu am furat nimic, ci doar m-am contrazis pe gradul de conservare dat de NGC. E normal sa atrag atentia ca moneda nu este de gradul MS65. Dumneavoastra v-ar fi stat bine sa oferiti 600 de euro si dupa ce va ajunge moneda sa vedeti ca moneda ar valora doar 300 de euro?? Nu incercati sa iesiti la suprafata cu aceste acuzatii! ati gresit sa sustineti ca aceasta moneda merita gradul MS65 si gata.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Leopold.Thaler scrie:Asta chiar e buna,deci dvs domnule Mateiciuc criticati moneda,ca nu isi merita certificatul etc dar in schimb licitati cu speranta de a castiga licitatia.Ironic,sau poate este si aceasta o strategie pentru ai convinge pe altii sa renunte in a licita.Ei bine,eu nu mi-am schimbat parerea.

Domnule Leopold.Thaler nu va cunosc nu ma cunoasteti, dar am impresia eu, sau dumneavoastra sunteti ''off topic'' Nu vad ce aveti de ras...eu nu v-am inteles si cred ca nu sunt singurul??
Leopold.Thaler

Eu nu rad de nimeni.
.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

banivechi scrie:Cine a deschis discutia despre moneda de 5 bani 1885a facut-o cu buna intentie: i s-a parut ca este supraevaluata si a cerut si alte pareri.
Fara indoiala . Greseala mea este ca ar fi trebuit sa las sa se termine licitaita . La inceput am fost interesat de moneda , cu toate ca mi-am zis ca nu mai cumpar de la ei , insa cand am vazut moneda am renuntat pentru simplul fapt ca se va licita doar pentru gradul scris pe cutia aia , nu pentru gradul real al monedei iar pretul va fi unul injust pentru gradul de conservare real al monedei . Personal am spus si sustin , va depasi 600 dolari sigur si nu merita ( am spus personal ).
banivechi scrie: Ginditi-va doar ca in catalogul Stambuliu ea e cotata in UNC la 600 euro. O OARECARE moneda necirculata.
:shock: Cam fortat . Domnilor ... ce scrie acolo e una , realitatea e alta . Este o lucrare completa dar preturile la majoritatea monedelor nu reflecta realitatea . Niste preturi din catalogul sus numit la repezeala :

50 bani 1900 glob+cruce inclinat stanga - UNC 750 euro
10 bani 1906 J - UNC 100 euro
1 leu 1906 A.Michaux - UNC 1500 euro
10 bani 1952 - UNC 100 euro
50 bani 1956 - UNC 250 euro si lista poate continua .
Repet ca su nu fiu luat la rost ca denigrez catalogul Stambuliu , este o lucrare completa , dar nu putem cumpara monede pe baza preturilor de acolo .
capa scrie: A fost prin decembrie un 10 bani 1906 J MS-66 sau pe acolo care s-a vandut cu un pret imens.
Era PCGS MS 67 si s-a dat sus tare asa e . Chiar as fi fost curios sa vad imagini bune ale monedei pentru ca pozele din licitatie erau slabe .
Leopold.Thaler scrie:Asta chiar e buna,deci dvs domnule Mateiciuc criticati moneda,ca nu isi merita certificatul etc dar in schimb licitati cu speranta de a castiga licitatia.Ironic,sau poate este si aceasta o strategie pentru ai convinge pe altii sa renunte in a licita.Ei bine,eu nu mi-am schimbat parerea.
D-vs inca nu ati inteles nimic si mi se pare ca scrieti doar de dragul de a scrie. S-a criticat aceasta moneda pentru faptul ca a fost gradata MS 65 , gradatie cu care NIMENI nu este de acord pe acest forum , in afara de d-vs bineinteles .
Leopold.Thaler scrie:Moneda este NECIRCULATA, nu frumusica!
Daca acolo scrie MS 65 BN atunci asa este.
Aduceti si ceva argumente nu doar vorbe !!
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mateiciuc scrie:Cam tarziu v-ati dat seama, :) eu credeam ca ati vazut din prima zi ca sunt eu primul care am licitat la monedele de 5 bani 1884 si le 20 lei 1930 (la ambele am licitat 99,99 $). Daca era sa ascund ceva as fi ascuns poate si link-ul http://shop.ebay.it/map_coins/m.html?_t ... 4340.l2562 care este intodeauna postat sub nickname-ul meu de pe forum. Dupa una sau doua zile am observat ca moneda este supraevaluata de cei de la NGC. Acesta descoperire imi da motiv sa nu mai ofer suma pe care eram dispus sa o dau inainte. Motivul ca moneda nu este MS65 nu inseamna ca nu mi-o doresc,toti colegii au spus ca este o moneda frumoasa.....si totodata toti s-au impus cand au vazut acest grad de conservare MS65 :shock: . Sunt bucuros ca am descoperit inaite de a oferi 400/600 de euro pe o moneda care cinstit ar merita ca gradatie MAXIM MS63. Asa ca nu am nimic de ascuns, pentru ca nu am furat nimic, ci doar m-am contrazis pe gradul de conservare dat de NGC. E normal sa atrag atentia ca moneda nu este de gradul MS65. Dumneavoastra v-ar fi stat bine sa oferiti 600 de euro si dupa ce va ajunge moneda sa vedeti ca moneda ar valora doar 300 de euro?? Nu incercati sa iesiti la suprafata cu aceste acuzatii! ati gresit sa sustineti ca aceasta moneda merita gradul MS65 si gata.
Un citat va rog sa vedem daca sustin eu undeva ca moneda merita MS65!
Altfel va acuz ca faceti afirmatii mincinoase la adresa mea!
Scrie răspuns