Despre CURATAREA MONEDELOR
-
Raskolnikov21

Partea necuratata arata foarte bine, are o culoare foarte frumoasa. Cat despre cum arata dupa ce a trecut prin procesul de curatare, nu cred ca are rost sa mai discutam. Mie nu-mi place.
Pe de alta parte cred ca patina va reveni in scurt timp.NU cred ca moneda va rezista ''dezbracata'' prea mult timp.
Pe de alta parte cred ca patina va reveni in scurt timp.NU cred ca moneda va rezista ''dezbracata'' prea mult timp.
De aceasta moneda ce parere aveti?Cum as putea sa o curat fara a o distruge?Reversul arata bine,nu este atacat,dar ma tem ca e doar o chestiune de timp..?Nu vreau sa fac experimente pe aceasta moneda,astept pareri vizate despre cum ar fi mai bine sa procedez.
Multumesc anticipat!
Multumesc anticipat!
- Fişiere ataşate
-
- DSCF2659.JPG (71.45 KiB) Vizualizat de 15829 ori
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Dupa 1 an jumate de colectionat in care nu am intervenit deloc asupra monedelor din colectie (practic cand am prins o moneda am pus direct in cartonash si atat), am observat ca unele dintre ele au inceput sa se oxideze, sau sa isi schimbe culoarea, lucru ce m-a determinat sa incerc unele metode de curatare. Astfel vin cu urmatoarele intrebari pentru colgii de forum:
Pentru inceput, vreau sa mentionez faptul ca ma refer la monede moderne in stari mai bune de conservare, in special cu luciu de batere.
Folositi vreo metoda de ,,igienizare'' asupra monedelor inainte de a le pune in cartonash?
Ce as putea sa fac pentru a oprii oxidarea monedelor de cupru, gen 1 leu 1996 sau 5 bani 2006? Am pus acum cateva luni 2 piese, ambele unc, cu luciu de batere, culoare portocalie - roz. Acum ambele sunt oxidate in special pe suprafata cifra 1 respectiv 5.
Sapunul, acetona, apa distilata, apa de la robinet, poate afecta in timp prezenta luciului de batere?
Alte sfaturi legate de acest subiect sunt binevenite.
Pentru inceput, vreau sa mentionez faptul ca ma refer la monede moderne in stari mai bune de conservare, in special cu luciu de batere.
Folositi vreo metoda de ,,igienizare'' asupra monedelor inainte de a le pune in cartonash?
Ce as putea sa fac pentru a oprii oxidarea monedelor de cupru, gen 1 leu 1996 sau 5 bani 2006? Am pus acum cateva luni 2 piese, ambele unc, cu luciu de batere, culoare portocalie - roz. Acum ambele sunt oxidate in special pe suprafata cifra 1 respectiv 5.
Sapunul, acetona, apa distilata, apa de la robinet, poate afecta in timp prezenta luciului de batere?
Alte sfaturi legate de acest subiect sunt binevenite.
-
atlantic3009

Cred ca schimbarea culorii la monedele noi (toning) este un proces normal asupra caruia e bine sa nu interveniti.
Chiar daca vor fi curatate, monedele vor incepe din nou in timp sa-si schimbe culoarea, plus ca nu vor mai fi la fel: o sa se vada ca au fost curatate.
Eu regret ca am curatat monede de 20 lei sau 50 lei din anii 90. Placarea nu acoperea complet miezul de fier si au aparut pete de rugina pe muchie.
Chiar daca vor fi curatate, monedele vor incepe din nou in timp sa-si schimbe culoarea, plus ca nu vor mai fi la fel: o sa se vada ca au fost curatate.
Eu regret ca am curatat monede de 20 lei sau 50 lei din anii 90. Placarea nu acoperea complet miezul de fier si au aparut pete de rugina pe muchie.
Buna seara. Sunt nou pe acest forum, desi inainte de inregistrare am citit vreo 2-3 zile.
Am cumparat cateva monede dintr-un targ de vechituri si dupa cate am citit aici nu prea este recomandata curatarea. Totusi cum pot sa disting intre patina si murdarie/oxidare.
Pentru exemplificare pun cateva imagini. Monedele au fost spalate doar cu apa si sapun.
Scuzati calitatea imaginilor scanerul meu tocmai a cedat.[/img]
Am cumparat cateva monede dintr-un targ de vechituri si dupa cate am citit aici nu prea este recomandata curatarea. Totusi cum pot sa disting intre patina si murdarie/oxidare.
Pentru exemplificare pun cateva imagini. Monedele au fost spalate doar cu apa si sapun.
Scuzati calitatea imaginilor scanerul meu tocmai a cedat.[/img]
- Fişiere ataşate
-
- 1 leu a.jpg (489.05 KiB) Vizualizat de 15081 ori
-
- 1 leu r.jpg (461.82 KiB) Vizualizat de 15081 ori
-
- 2lei a.jpg (40.2 KiB) Vizualizat de 15081 ori
-
- 2lei r.jpg (224.81 KiB) Vizualizat de 15081 ori
O sa va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi pentru curatarea acestor monede.
Sunt gasite de circa 1 an si au stat in pamant 100 de ani.
Multumesc
Sunt gasite de circa 1 an si au stat in pamant 100 de ani.
Multumesc
- Fişiere ataşate
-
- 5 LEI 1906 c 1.jpg (31.84 KiB) Vizualizat de 15076 ori
-
- 5 LEI 1901 c 2.jpg (34.71 KiB) Vizualizat de 15076 ori
-
- 5 LEI 1885 c 1.jpg (37.09 KiB) Vizualizat de 15076 ori
-
- 5 LEI 1881 c 1.jpg (38.91 KiB) Vizualizat de 15076 ori
-
- 5 LEI 1880 c.jpg (37.76 KiB) Vizualizat de 15076 ori
Curatare monede BNR
Salut tuturor,
Imi cer scuze daca raspunsul la intrebarea mea apare in cele 15 pagini de discutii...
Pe scurt, am achizitionat o serie de monede BNR de argint. Desi sunt in capsula, doua dintre ele sunt murdare destul detare pe o fata, iar alte cateva prezinta amprentele fostilor proprietari, metalul nefiind insa afectat.
Intrebarea 1: exista vreo carpa neabraziva care ar putea sterge amprentele, fara sa zgarie/afecteze moneda?
Intrebarea 2: sa risc incercand sa curat cele doua monezi? nefiind in stare proof, raman cu valoarea argintului...asa ca riscul nu este foarte mare.
Multumesc anticipat,
Z
Imi cer scuze daca raspunsul la intrebarea mea apare in cele 15 pagini de discutii...
Pe scurt, am achizitionat o serie de monede BNR de argint. Desi sunt in capsula, doua dintre ele sunt murdare destul detare pe o fata, iar alte cateva prezinta amprentele fostilor proprietari, metalul nefiind insa afectat.
Intrebarea 1: exista vreo carpa neabraziva care ar putea sterge amprentele, fara sa zgarie/afecteze moneda?
Intrebarea 2: sa risc incercand sa curat cele doua monezi? nefiind in stare proof, raman cu valoarea argintului...asa ca riscul nu este foarte mare.
Multumesc anticipat,
Z
Pete negre (care nu prea se mai curata) se obtin si dupa cateva minute de otet cu sare.
Ca se obtine nu e patina; se vede clar ca a fost un alt proces nu cel firesc (patina de la aer)
Ca se obtine nu e patina; se vede clar ca a fost un alt proces nu cel firesc (patina de la aer)
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.