Despre CURATAREA MONEDELOR

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Raskolnikov21

Mesaj de Raskolnikov21 »

Partea necuratata arata foarte bine, are o culoare foarte frumoasa. Cat despre cum arata dupa ce a trecut prin procesul de curatare, nu cred ca are rost sa mai discutam. Mie nu-mi place.
Pe de alta parte cred ca patina va reveni in scurt timp.NU cred ca moneda va rezista ''dezbracata'' prea mult timp.
sebi02
**
**

Mesaj de sebi02 »

luciul unei monede poate fi redat prin anumite procedee?
LM

Mesaj de LM »

De aceasta moneda ce parere aveti?Cum as putea sa o curat fara a o distruge?Reversul arata bine,nu este atacat,dar ma tem ca e doar o chestiune de timp..?Nu vreau sa fac experimente pe aceasta moneda,astept pareri vizate despre cum ar fi mai bine sa procedez.
Multumesc anticipat!
Fişiere ataşate
DSCF2659.JPG
DSCF2659.JPG (71.45 KiB) Vizualizat de 15824 ori
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Eu as baga-o in coca cola 3 zile.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

De ce nu in acid sulfuric?
Inseamna ca cele cateva saptamani cat mi-a luat sa scriu articolul despre curatarea monedelor care o sa apara in curand, a fost o totala pierdere de timp. Raspunsul e atat de simplu, doua cuvinte: coca cola.
Pantiru

Mesaj de Pantiru »

Am tinut si eu o saptamana o moneda in coca-cola, rezultatul a fost unul foarte prost. Nu cred ca voi mai face asa ceva si nu sfatui pe nimeni.
LM

Mesaj de LM »

Sincer nu vreau sa distrug moneda,de aceea am si cerut pareri inainte.Nu ma deranjeaza ca arata asa moneda,ce ma intereseza pe mine este reversul care este intact,insa ma tem ca in timp va fi atacat si acesta(sau ma insel)???
Cred ca totusi o voi lasa asa cum este!
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
sebi02
**
**

Mesaj de sebi02 »

inainte de electroliza
Imagine
dupa
Imagine
pozele nu sunt foarte clare ...
P.s. nu stiu ce s-a intamplat am pus un link si am primt 1000 lei
Mike

Mesaj de Mike »

Dupa 1 an jumate de colectionat in care nu am intervenit deloc asupra monedelor din colectie (practic cand am prins o moneda am pus direct in cartonash si atat), am observat ca unele dintre ele au inceput sa se oxideze, sau sa isi schimbe culoarea, lucru ce m-a determinat sa incerc unele metode de curatare. Astfel vin cu urmatoarele intrebari pentru colgii de forum:

Pentru inceput, vreau sa mentionez faptul ca ma refer la monede moderne in stari mai bune de conservare, in special cu luciu de batere.

Folositi vreo metoda de ,,igienizare'' asupra monedelor inainte de a le pune in cartonash?

Ce as putea sa fac pentru a oprii oxidarea monedelor de cupru, gen 1 leu 1996 sau 5 bani 2006? Am pus acum cateva luni 2 piese, ambele unc, cu luciu de batere, culoare portocalie - roz. Acum ambele sunt oxidate in special pe suprafata cifra 1 respectiv 5.

Sapunul, acetona, apa distilata, apa de la robinet, poate afecta in timp prezenta luciului de batere?

Alte sfaturi legate de acest subiect sunt binevenite.
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Cred ca schimbarea culorii la monedele noi (toning) este un proces normal asupra caruia e bine sa nu interveniti.
Chiar daca vor fi curatate, monedele vor incepe din nou in timp sa-si schimbe culoarea, plus ca nu vor mai fi la fel: o sa se vada ca au fost curatate.
Eu regret ca am curatat monede de 20 lei sau 50 lei din anii 90. Placarea nu acoperea complet miezul de fier si au aparut pete de rugina pe muchie.
kaput
nou in forum
nou in forum

Mesaj de kaput »

Buna seara. Sunt nou pe acest forum, desi inainte de inregistrare am citit vreo 2-3 zile.
Am cumparat cateva monede dintr-un targ de vechituri si dupa cate am citit aici nu prea este recomandata curatarea. Totusi cum pot sa disting intre patina si murdarie/oxidare.
Pentru exemplificare pun cateva imagini. Monedele au fost spalate doar cu apa si sapun.
Scuzati calitatea imaginilor scanerul meu tocmai a cedat.[/img]
Fişiere ataşate
1 leu a.jpg
1 leu a.jpg (489.05 KiB) Vizualizat de 15076 ori
1 leu r.jpg
1 leu r.jpg (461.82 KiB) Vizualizat de 15076 ori
2lei a.jpg
2lei a.jpg (40.2 KiB) Vizualizat de 15076 ori
2lei r.jpg
2lei r.jpg (224.81 KiB) Vizualizat de 15076 ori
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

O sa va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi pentru curatarea acestor monede.
Sunt gasite de circa 1 an si au stat in pamant 100 de ani.

Multumesc
Fişiere ataşate
5 LEI 1906 c 1.jpg
5 LEI 1906 c 1.jpg (31.84 KiB) Vizualizat de 15071 ori
5 LEI 1901 c 2.jpg
5 LEI 1901 c 2.jpg (34.71 KiB) Vizualizat de 15071 ori
5 LEI 1885 c 1.jpg
5 LEI 1885 c 1.jpg (37.09 KiB) Vizualizat de 15071 ori
5 LEI 1881 c 1.jpg
5 LEI 1881 c 1.jpg (38.91 KiB) Vizualizat de 15071 ori
5 LEI 1880 c.jpg
5 LEI 1880 c.jpg (37.76 KiB) Vizualizat de 15071 ori
zdro
nou in forum
nou in forum

Curatare monede BNR

Mesaj de zdro »

Salut tuturor,
Imi cer scuze daca raspunsul la intrebarea mea apare in cele 15 pagini de discutii...
Pe scurt, am achizitionat o serie de monede BNR de argint. Desi sunt in capsula, doua dintre ele sunt murdare destul detare pe o fata, iar alte cateva prezinta amprentele fostilor proprietari, metalul nefiind insa afectat.

Intrebarea 1: exista vreo carpa neabraziva care ar putea sterge amprentele, fara sa zgarie/afecteze moneda?

Intrebarea 2: sa risc incercand sa curat cele doua monezi? nefiind in stare proof, raman cu valoarea argintului...asa ca riscul nu este foarte mare.

Multumesc anticipat,
Z
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Un domn de la un atelier de reparatii bijuterii mi-a spus ca o moneda de argint prinde o patina neagra daca este lasata o noapte intr-o solutie de otet si sare. Chiar functioneaza asa ceva, a mai auzit cineva de aceasta metoda?
picard

Mesaj de picard »

Pete negre (care nu prea se mai curata) se obtin si dupa cateva minute de otet cu sare.
Ca se obtine nu e patina; se vede clar ca a fost un alt proces nu cel firesc (patina de la aer)
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Scrie răspuns