Gradatii facute de NGC..exemple clare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
florin232

Mesaj de florin232 »

Daca vreti sa se invete ceva din acest topic as sugera sa nu se mai foloseasca monedele "personale". Din start cel care a cumparat-o de AU sau UNC se va simti mai mult decat lezat atunci cand altcineva, cu experienta sau fara, ii va spune ca el crede ca e VF (cu unul sau 17 semne de plus) sau e XF-ish. Gen tinde spre dar e numai 8/10 din XF si 2/10 VF. Dar e un VF din ala frumos :))
Mi se pare hilar.
Macar sa se foloseasca sistemul NGC de gradare ca sa se evidentieze si zecimile de moneda :D
Repet insa: nu mai folositi monedele proprii pt ca va iesi o polemica gratuita, lunga si oarecum obscena legata de starea de conservare a ACELEI monede.
P.S. Leul 74 mi se pare XF traditional, probabil gradat MS-62 pt ca are luciu. Altfel este o moneda usor uzata la crengute, pe coroane mica, cu mici zgarieturi in camp, curatata, si cu luciul intrerupt in camp in jurul cifrei 1 pe avers (da, consider aversul unde-i nominalul).
De acord cu domnul Ciuplea: leii 73 si 74 sunt multe ori mai rari in UNC decat leii 70. Practic imposibil de gasit din cauza trecerii trupelor rusesti pe aici ;)
Cristian Ciuplea

Gradare 1 leu 1874

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le Ovidiu,

cu parere de rau, dar nu va pot oferi momentan 1 leu 1873 sau 74 intr-un VF bun sau peste.
Ma voi gandi la dvs. !
Dar totusi doresc sa afirm ca gradarea mea a fost de aproape XF o fata si de peste VF a doua, deci nu cum afirmati dvs. ca VF !
Motivele le-am scris deja.
Deci, daca nu ne complicam cu gradari la fiecare fata , atunci putem sa spunem ca moneda, in ansamblu , este intre VF si Xf ( VF-XF ), dar sa nu confundam cu VF/XF, care inseamna altceva.
Absolut de acord cu afirmatia d-lui Vasil ( grading VF-XF )!
Puteti sa fiti sigur ca eu n-am tras pe nimeni in piept cand am vandut o moneda.
N-am facut din VF un aproape XF si nici pretul ca atare
N-am pacalit pe nimen, vanzandu-i un 2 lei 1901, nascut 1900 etc.
Sa afirmi ca moneda este doar atat, cu toate ca o firma profesionista din SUA spune cu totul altceva, inseamna ca trebuie sa stii cum arata o astfel de piesa in UNC.
Eu stiu acest lucru, stiu foarte bine cat de rara este moneda in calitatea asta si m-am si justificat pt. afirmatia facuta.
Curiosity Killed The Cat !
ovidiu^

Re: Gradare 1 leu 1874

Mesaj de ovidiu^ »

Cristian Ciuplea scrie:D-le Ovidiu,
Dar totusi doresc sa afirm ca gradarea mea a fost de aproape XF o fata si de peste VF a doua, deci nu cum afirmati dvs. ca VF !
Pai aproape de XF si peste VF este VF + sau cum ati spus si d-vs intre VF si XF sau mai elegant cum zic americanii VF 20 / 25 / 30 sau 35 . Cred ca sistemul lor , daca este bine aplicat , este mult mai bun in a stabili cat este o moneda de VF sau nu . Acum ca d-vs ati vazut monede ca cea de sus in UNC nu contest , dar si UNC-ul este mai frumos sau mai urat si ca sa nu ii zicem UNC + sau - sau peste UNC , sau cum zicea Iulian , sper sa nu ma insel , ca sunt virgine mai frumose si virgine mai urate , sau mai stiu eu ce alte descrieri , e frumos sa ii spunem MS 60 pana la MS 70 . Sau PROOF daca e cazul .
Cristian Ciuplea scrie:Puteti sa fiti sigur ca eu n-am tras pe nimeni in piept cand am vandut o moneda.
Nu cred ca am afirmat asa ceva :shock: dimpotriva am colaborat cu d-vs si intotdeauna am fost mai mult decat multumit atat de preturile facute cat si de calitatea obiectelor cumparate ! Dar aceste lucruri vi le-am scris la momentul respectiv .
florin232 scrie: Leul 74 mi se pare XF traditional, probabil gradat MS-62 pt ca are luciu. Altfel este o moneda usor uzata la crengute, pe coroane mica, cu mici zgarieturi in camp, curatata, si cu luciul intrerupt in camp in jurul cifrei 1 pe avers
Nu este gradat MS 62 ci sub . AU XX dar nu asta are importanta . Moneda in cauza prezinta mai bine de 50 % din luciul original , zgarieturi sau contacte care sunt greu vizibile cu ochiul liber si urme mici de uzura insesizabile cu ochiul liber , deci dupa definitia care o avem si aici pe forum ( " aUNC (aproape necirculat) – Moneda poate prezenta urme minimale de circulatie vizibile pe partile mai inalte in relief a desenului, eventual la o observare foarte atenta se pot vedea mici zgarieturi foarte greu vizibile cu ochiul liber. Trebuie sa pastreze cel putin o 50% din luciul de batere. " ) moneda e aUNC . Ca o fi fost curatata sau nu nu ma pronunt , personal nu mi se pare . Personal consider moneda peste XF , poate prima clasa din AU ( 50 ) dar se trateaza de moneda mea si desigur ca nu pot fi obiectiv , dar nici nu ma simt lezat daca cineva o considera VF + / - . DIn partea mea , dupa cum am spus , oricine poate grada o moneda dupa cum vrea sau dupa propriul sistem , deci daca maine vine unul si spune ca moneda e POOR sau FAIR n-are decat . Eu cumpar o moneda daca imi place ce vad in imagini si o pastrez daca imi place in momentul cand o am in mana , daca nu o trimit inapoi .

Mai jos postez o moneda care in opinia mea ca si detalii se apropie de XF avand peste 60 % din detalii dar sub 90 % cat ar cere un XF si fara luciu . Sau mai americaneste VF 35 sau poate XF 40 daca ar mai fi avut ceva luciu . Dar se trateaza iar de o moneda personala si nu pot fi obiectiv ...
Fişiere ataşate
1873 1 leu r.jpg
1873 1 leu r.jpg (377.37 KiB) Vizualizat de 10894 ori
1873 1 leu a.jpg
1873 1 leu a.jpg (330.55 KiB) Vizualizat de 10894 ori
Cristian Ciuplea

1 leu 1873

Eu , d-le Ovidiu, am vazut 1876 , care in VF pana la VF+ arata ceva mai bine.
La acest 1873 doar cateva frunze mai au nervul pe mijloc ( ar trebui sa se vada la toate in XF ).
Multe frunze-s chiar tocite bine ( suprafata " stearsa " pana la contur ), capul ingerului nu mai are ochi, gura, luciul original nu-l mai vad.
Poate a ramas f.f. putin pe marginea monedei.
Uitati-va bine la "1 " si la "LEU " !
Priviti bine numai perlele din coroana mare si ornamentul la manta, mai ales pe partea stanga .
Deci ce grad de conservare este moneda ?
vasil

Mesaj de vasil »

Vedeti acele liniii curbe paralele ce trec prin spatele leului din stanga si pe deasupra cuvantului "sine"? De unde provin? Pe okazii, d-nul ticuzz are o moneda de 1 leu 1873 cu acelasi fel de linii, catalogate drept eroare de batere OKAZII LINK
Cum au fost produse in timpul baterii? Este eroare intr-adevar?[/url]
vasil

Mesaj de vasil »

Vedeti acele liniii curbe paralele ce trec prin spatele leului din stanga si pe deasupra cuvantului "sine"? De unde provin? Pe okazii, d-nul ticuzz are o moneda de 1 leu 1873 cu acelasi fel de linii, catalogate drept eroare de batere OKAZII LINK
Cum au fost produse in timpul baterii? Este eroare intr-adevar?

P.S. Aldor, casutele cu mesajele publicate ar trebui sa contina si un buton de "delete" daca se intampla sa postezi din greseala, de doua ori.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

vasil scrie:Vedeti acele liniii curbe paralele ce trec prin spatele leului din stanga si pe deasupra cuvantului "sine"? De unde provin? Pe okazii, d-nul ticuzz are o moneda de 1 leu 1873 cu acelasi fel de linii, catalogate drept eroare de batere OKAZII LINK
Cum au fost produse in timpul baterii? Este eroare intr-adevar?

Si leul meu din 1873 are acele linii, sunt mult mai vizibile...voi reveni cu poze
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

florin232 scrie:Daca vreti sa se invete ceva din acest topic as sugera sa nu se mai foloseasca monedele "personale". Din start cel care a cumparat-o de AU sau UNC se va simti mai mult decat lezat atunci cand altcineva, cu experienta sau fara, ii va spune ca el crede ca e VF

Cred ca multi vanzatori se vor aprinde la acest raspuns....
totusi un vanzator onest nu are dece sa se preocupe de aceasta problema :) doar cei care se simt cu musca pe caiula pot gandi la asa ceva...no offense

cer scuze moderatorilor pt dublu raspuns
Ultima oară modificat 04 Oct 2011, 19:24 de către Mateiciuc, modificat 1 dată în total.
florin232

Mesaj de florin232 »

Leul 73 ar fi gradat un XF45, practic este traditionalul VF+.
florin232

Mesaj de florin232 »

Cam asa arata 1 leu 73-74 in aUNC. Deci un MS-64 poate chiar 65!
Fişiere ataşate
leu 74.jpg
leu 74.jpg (76.43 KiB) Vizualizat de 10578 ori
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

frumoasa moneda! este de vanzare? are o lovitura pe cant?
ca asa pare din poza

later edited;
totusi nu inteleg piesa este aUNC sau MS...?
din cate stiu MS este UNC in nici un caz aUNC
Cristian Ciuplea

1 leu 1874

Moneda de 1 leu 1874 este oricum deosebita.
Pacat ca pozele nu-s mai clare !
Nu doresc sa comentez gradul de conservare, dar intre AU ( aproape UNC ) si UNC este un sfert de clasa.
De la UNC la MS 63 inca una.
Un astfel de leu in MS 65 nu ar mai putea sa fie platit, ca asa se spune.

Atunci ar fi probabil cea mai buna piesa cunoscuta !
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

D-le C.Ciuplea daca e sa mergem dupa cum gradeaza cei de la NGC, este posibil ca in viitorul apropiat sa vedem leul din 1873 /1874 gradat si MS65...sau chiar PROOF (dupa cum ii vad ca gradeaza monedele ma astept la orisice din partea lor) :arhh:

Apropos de leul din 1874, vreau sa spun ca este destul de rar in stari asemanatoare (XF,aUNC)
dar vreau sa spun ca am vazut unul foarte frumos putin timp in urma pe ebay vandut cu suma de 138 euro.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Mi se pare o afirmatie foarte surprinzatoare.Credeti ca 1 leu 1874 unc valoreaza mai mult ca 5 lei 1885 unc?
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Totusi cred ca daca le-as vedea pe amnadoua in statul de UNC (si ar avea pret egal) as prefera 5 lei 1885....dar sincer inca nu le-am vazut :)
Scrie răspuns