Am achizitionat de curand pe ebay piesa de 100 lei 1982 din imagini.
Evident, m-a atras si faptul ca este sigilata intr-un fel de certificat de autenticitate...
Pe plicul monedei am luat nota de urmatoarele:
1. Declararea zilei de 5 Octombrie 1982 ca prima zi de emitere (batere)
2. Gramajul de 27.5 g pentru aceasta piesa.
Informatia 1) pare sa fie o completare de detaliu a informatiilor deja existente in catalogul Schaffer/Stambuliu 2009.
In schimb, informatia 2) pare sa intre in contradictie cu scrisoarea Franklin Mint datata 4 Februarie 1983 a carei scan este prezentat pe pagina 315 a catalogului (si care evident a devenit baza informatiei in catalog)...
Din pacate nu pot sa cantaresc moneda fara sa distrug sigiliul plicului ceea ce ar anula validitatea certificatului... asa ca nu am cum sa verific daca greutatea monedei este 27.5 g sau 30 g si informatia pe plic este o greseala.
Certificatul poarta semnaturile guvernatorului BNR si a chairului monetariei din acea vreme - nume confirmate de sursele disponibile pe internet. Din pacate nu este asa usor sa validez semnaturile - macar in principiu.
In plus - daca ar fi un fals, ce interes ar avea falsificatorul sa anunte o valoare diferita de catalog... cu exceptia ca falsul ar fi mai recent decat catalogul (2009)... Greu de spus...
Poate alti colectionari care au moneda si pot sa o cantareasca si sa informeze aici despre greutate...
In orice caz va multumesc daca va veti spune parerile aici...
PS... asa o fi norocul meu si am dat din nou de o moneda cu probleme??? Dar... exceptand costul ... aceste situatii aduc pasiunea noastra mai aproape de "scientific forensic research"